Contact

mail: wolfgang@wolfganglange.nl
tel: 06 - 40 14 31 63

Wolfgang Lange

Wolfgang Lange studeerde hobo bij Han de Vries, Gerhard Turetschek (Wenen, cum laude) en Christian Schneider (Keulen, Konzertfach). Hij was freelance hoboïst in diverse binnen - en buitenlandse (kamer)orkesten en is medeoprichter van het Helios Ensemble. Hij studeerde koordirectie bij Barend Schuurman aan de Hogeschool voor Muziek te Rotterdam en vervolgde de opleiding aan de Hogeschool voor Muziek te Tilburg alwaar hij in 2003 zijn ‘Master’s Degree’ behaalde. Hij volgde lessen orkestdirectie bij o.a. Julius Kalmar aan het Hans Swarowsky Instituut te Milaan en nam privélessen en volgde stages bij o.a. Timo Nuoranne in Helsinki, dirigent van het Fins Radio Kamerkoor. Wolfgang is dirigent en artistiek leider van het Helios Ensemble.

Producties en cd-opnames

Met dit gezelschap in combinatie met het Helios Koor realiseerde hij verschillende producties en cd-opnames. In januari 2007 voerde hij met 'Helios' de wereldpremière uit van Als je weet waar ik ben zoek me dan van Gábor Tarján en van Daan Mannekes Cantique de Pascal in een nieuwe, door Bart Visman geïnstrumenteerde versie, Double. Daan Manneke componeerde in zijn opdracht voor het Helios Trajectoire een grand motet voor koor en ensemble. Het Helios gaf daarvan de eerste uitvoering in november 2007.

Koordirigent

Wolfgang is naast dirigent van de Cantorij van de Stevenskerk (Nijmegen) ook dirigent van het Kamerkoor Mnemosyne (Nijmegen), het Luna Kamerkoor (Utrecht), het Gelders Bach Collegium (Apeldoorn) en VrouwVocaal. Met deze koren probeert hij een zo ruim mogelijk repertoire op te bouwen. Hij zorgt regelmatig voor verschillende Nederlandse premières zoals een eerste versie van Eric Whitacre’s I thank you God for this amazing day, Joby Talbot’s meesterwerk Path of Miracles, Alec Roth’s fascinerende Earthrise,  een eerste live uitvoering, sinds 1752, van de Matthäuspasssion van Johann Heinrich Rolle én diens Lukaspassion (voor het eerst sinds 1747).

Koorcursus Studio Dagny

Wolfgang was als koorlid verbonden aan het Bachkoor Holland en Oude Muziek Koor (Arnhem) o.l.v. Daniel Reuss. Als projectzanger was Wolfgang verbonden aan Studium Chorale en de Bach-Academie o.l.v. Philippe Herreweghe. Hij was leerling zang bij o.a. Ronald Klekamp, Geert Berghs, Robert Luts, Xenia Meijer, Henk Gunneman en Hans Scholing. Vanaf september 2019 neemt hij zanglessen bij Harry van Berne. Als dirigent van koorcursussen in de zomerperiode is hij sinds 2015 werkzaam voor Studio Dagny (Fr.). Daarnaast werkt hij als interim dirigent voor het professionele Vocaal Ensemble Casuquo en als coach voor o.a. het barokensemble La Soranza.


Bijzondere werken die tijdens concerten door Wolfgang zijn uitgevoerd:

Componist titel werk uitvoerenden jaar
Francis Poulenc Stabat Mater Utrechts Kamerkoor + orgel 2003
Daan Manneke Messe de Notre Dame (integraal)* Utrechts Kamerkoor 2006
Gabór Tarján Als je weet waar ik ben zoek me dan * Helios Ensemble + Helios Koor 2007
Bart Visman Cantique de Pascal / Double * Helios Ensemble + Helios Koor 2007
Daan Manneke Trajectoire * Helios Ensemble + Helios Koor 2007
Eric Whitacre I thank you God for this amazing day ** Utrechts Kamerkoor 2013
Vic Nees Vijf motetten (integraal) Kleinkoor Caprice 2015
Joby Talbot Path of Miracles ** Luna Kamerkoor 2015/2017/2019
Alec Roth Earthrise** Luna Kamerkoor 2016
J.H. Rolle Matthäuspassion** Helios Ensemble + Luna Kamerkoor 2017
J.H. Rolle Lukaspassion** Helios Ensemble + Luna Kamerkoor 2019


* première
** eerste uitvoering in Nederland