Contact

mail: wolfgang@wolfganglange.nl
tel: 06 - 40 14 31 63

Wolfgang Lange

Wolfgang Lange studeerde hobo bij Han de Vries, Gerhard Turetschek (Wenen, cum laude) en Christian Schneider (Keulen, Konzertfach). Hij was freelance hoboïst in diverse binnen - en buitenlandse (kamer)orkesten en is medeoprichter van het Helios Ensemble. Hij studeerde koordirectie bij Barend Schuurman aan de Hogeschool voor Muziek te Rotterdam en vervolgde de opleiding aan de Hogeschool voor Muziek te Tilburg alwaar hij in 2003 zijn Master’s Degree behaalde. Hij volgde lessen orkestdirectie bij o.a. Julius Kalmar aan het Hans Swarowsky Instituut te Milaan en nam privélessen en volgde stages bij o.a. Timo Nuoranne in Helsinki, dirigent van het Fins Radio Kamerkoor.

Producties en cd-opnames

Met dit gezelschap in combinatie met het professionele Helios Koor realiseerde hij vanaf 2006 verschillende producties en cd-opnames. In januari 2007 voerde hij met ‘Helios’ de wereldpremière uit van Als je weet waar ik ben zoek me dan van Gábor Tarján en van Daan Mannekes Cantique de Pascal in een nieuwe, door Bart Visman geïnstrumenteerde versie, Double. Daan Manneke componeerde in zijn opdracht voor het ‘Helios’ Trajectoire, een grand motet voor koor en ensemble. Het ‘Helios’ gaf daarvan de eerste uitvoering in november 2007.

Koordirigent

Wolfgang is naast dirigent van het Luna Kamerkoor (projectkoor, Utrecht) ook dirigent van het Gelders Bach Collegium (Apeldoorn), Kamerkoor Mnemosyne (Nijmegen), het Noordelijk Bach Consort en Projectkoor Gelderland.

Met zijn koren bouwt hij door zeer gevarieerde programmering een uitgebreid repertoire op. Hij zorgt regelmatig voor verschillende Nederlandse premières zoals een eerste versie van Eric Whitacre’s I thank you God for most this amazing day, Joby Talbot’s meesterwerk Path of Miracles, Alec Roth’s fascinerende Earthrise en een eerste live uitvoering, sinds 1752, van de Matthäus-passion van Johann Heinrich Rolle en in 2019 de eerste uitvoering sinds 1747 van diens Lukas-passion.

Wolfgang was als koorlid verbonden aan het Bachkoor Holland en Oude Muziek Koor Arnhem o.l.v. Daniel Reuss. Als projectzanger was Wolfgang verbonden aan Studium Chorale en de Bach-Academie o.l.v. Philippe Herreweghe. Hij was leerling zang bij o.a. Ronald Klekamp, Geert Berghs, Robert Luts en Xenia Meijer. Zijn huidige zangdocent is Harry van Berne.

Koorcursus Studio Dagny

In de zomerperiode leidt Wolfgang sinds 2015 een projectkoor binnen de organisatie Studio Dagny.

Studio Dagny (Fr.)


Bijzondere werken die tijdens concerten door Wolfgang zijn uitgevoerd:

Componist titel werk uitvoerenden jaar
Francis Poulenc Stabat Mater Utrechts Kamerkoor + orgel 2003
Daan Manneke Messe de Notre Dame (integraal)* Utrechts Kamerkoor 2006
Gabór Tarján Als je weet waar ik ben zoek me dan * Helios Ensemble + Helios Koor 2007
Bart Visman Cantique de Pascal / Double * Helios Ensemble + Helios Koor 2007
Daan Manneke Trajectoire * Helios Ensemble + Helios Koor 2007
Eric Whitacre I thank you God for this amazing day ** Utrechts Kamerkoor 2013
Vic Nees Vijf motetten (integraal) Kleinkoor Caprice 2015
Joby Talbot Path of Miracles ** Luna Kamerkoor 2015/2017/2019/2022
Alec Roth Earthrise** Luna Kamerkoor 2016
J.H. Rolle Matthäuspassion** Helios Ensemble + Luna Kamerkoor 2017
J.H. Rolle Lukaspassion** Helios Ensemble + Luna Kamerkoor 2019


* première
** eerste uitvoering in Nederland