Dirigent en initiator

mail: wolfgang@wolfganglange.nl
tel: 06 - 40 14 31 63

Wolfgang Lange

Wolfgang Lange studeerde hobo bij Han de Vries, Gerhard Turetschek (Wenen, cum laude) en Christian Schneider (Keulen, Konzertfach). Hij was freelance hoboïst in diverse binnen - en buitenlandse (kamer)orkesten en is medeoprichter van het Helios Ensemble. Hij studeerde koordirectie bij Barend Schuurman aan de Hogeschool voor Muziek te Rotterdam en vervolgde de opleiding aan de Hogeschool voor Muziek te Tilburg alwaar hij in 2003 zijn ‘Master’s Degree’ behaalde. Hij volgde lessen orkestdirectie bij o.a. Julius Kalmar aan het Hans Swarowsky Instituut te Milaan en nam privélessen en volgde stages bij o.a. Timo Nuoranne in Helsinki, dirigent van het Fins Radio Kamerkoor. Wolfgang is dirigent en artistiek leider van het Helios Ensemble.

Producties en cd-opnames

Met dit gezelschap in combinatie met het Helios Koor realiseerde hij verschillende producties en cd-opnames. In januari 2007 voerde hij met `Helios` de wereldpremière uit van Als je weet waar ik ben zoek me dan van Gábor Tarján en van Daan Mannekes Cantique de Pascal’ in een nieuwe, door Bart Visman geïnstrumenteerde versie, Double. Daan Manneke componeerde in zijn opdracht voor het Helios Trajectoire een grand motet voor koor en ensemble. Het Helios gaf daarvan de eerste uitvoering in november 2007.

Koordirigent

Wolfgang is naast dirigent van het Luna Kamerkoor ook dirigent van het Utrechts Kamerkoor en het Gelders Bach Collegium. Met deze koren probeert hij een zo ruim mogelijk repertoire op te bouwen en zorgt voor verschillende Nederlandse premières zoals een eerste versie van Eric Whitacre’s I thank you God for this amazing day, Joby Talbot’s meesterwerk Path of Miracles en Alec Roth’s fascinerende Earthrise.

Matthaeuspassion Johann Heinrich Rolle

Voor 11 en 12 maart 2017 staan uitvoeringen van de Matthaeuspassion van J.H.Rolle gepland. Voor dit project zamelen we via een crowdfundingsactie geld in via de site www.matthaeuspassionrolle.nl. Van harte aanbevolen!

Koorcursus Studio Dagny

Wolfgang was als koorlid verbonden aan het Bachkoor Holland en Oude Muziek Koor (Arnhem) o.l.v. Daniel Reuss. Als projectzanger was Wolfgang verbonden aan Studium Chorale en de Bach-Academie o.l.v. Philippe Herreweghe. Hij was leerling zang bij o.a. Ronald Klekamp, Geert Berghs, Robert Luts, Xenia Meijer en Henk Gunneman. Sinds 2015 is hij in de zomerperiode als muzikaal leider van koorcursussen verbonden aan Studio Dagny (Fr.),