Recensies Frits van der Waa en Jan Dongelmans

Verrassingen maken Rolle’s Matthäus Passion spannend

heinrichrolle-matthaeuspassionBach was niet de enige, niet de eerste en ook niet de laatste componist die een Matthäus Passion heeft geschreven – al zou je dat tegenwoordig wel gaan denken. Daarom is het bijzonder verfrissend om eens te horen hoe zijn dertig jaar jongere collega Johann Heinrich Rolle dat aanpakte.

Door: Frits van der Waa 23 maart 2016, 02:00
Rolle, organist in Maagdenburg, schreef zijn Matthäus in 1748, twee jaar voor Bachs dood. Het is niet erg waarschijnlijk dat hij die van Bach ooit gehoord heeft. Met zijn lengte van anderhalf uur is het een soort Matthäus-light en dat geldt ook voor de vaak vlotte muziek, die op sommige plekken zelfs al wat doet denken aan Mozart. Maar met zijn afwisseling van recitatieven, aria’s, koralen en koorgedeelten voldoet het werk helemaal aan het bekende passiemodel.

Het gehele artikel lezen? Klik dan hier.

Schijnwerpers op een onbekende ‘Matthäus’

RECENSIE – Je houdt het niet voor mogelijk maar het Duitse kwaliteitslabel CPO slaagt er ieder jaar weer in te verrassen met bijzondere paas- en kerstuitgaven. Dit keer staan de schijnwerpers vol op de onbekende Matthäuspassion uit 1748 van de 300 jaar geleden geboren muziekmeester Johann Heinrich Rolle. Een ‘vurige en geïnspireerde’ componist die enkele decennia …

Meer lezen? Klik hier voor het originele artikel in De Gelderlander.